Hoe het allemaal begon

In 2007 nam een groep Haagse tweede generatie Turken het geschiedenis van de eerste gastarbeiders, hun ouders, bekend te maken aan een breed publiek. De drijfveer was even simpel als belangrijk: om goed voorbereid een gezamenlijke toekomst in te gaan, is de kennis van het verleden noodzakelijk.

De jaren zestig
Toen West-Europa in de jaren 60 met een groot arbeidstekort kampte, kwam er een stroom van buitenlandse migranten op gang en vestigden de eerste Turken zich in Nederland. Inmiddels vormt de Turkse gemeenschap ongeveer 400.000 mensen op twee na grootste buitenlandse bevolkingsgroep in Nederland. Hun aanvankelijke rol als emigrant en gastarbeider is met de tijd veranderd in betrokken medelander met een duidelijke visie op politiek, economie en cultuur.

Verschillen en overeenkomsten
Ondanks de oorspronkelijke verschillen tussen de twee bevolkingsgroepen is er een gemeenschappelijke cultuur aan het ontstaan waarin beide bevolkingsgroepen zijn vertegenwoordigd. De interesse in elkaars cultuur en traditie neemt steeds toe. De wederzijdse beïnvloeding in culturele waarden en normen is merkbaar.

Vooruitkijken en bouwen aan de toekomst
Het einde nadert voor de eerste generatie Turken. Hun kennis, ervaring, herinneringen en verdiensten, remigreren mee naar Turkije en gaan verloren voor de achterblijvende generaties. Het vastleggen en toegankelijk maken van dit verleden is een teken van loyaliteit aan de Nederlandse samenleving en een belangrijke bijdrage aan een gezamenlijke cultuur.

Doel van het Turks Museum Nederland
Het Turks Museum Nederland wil op verschillende manieren een bijdrage leveren aan de gemeenschappelijke cultuur en levenswijze die aan het ontstaan is. Door het tentoonstellen van de documenten, foto’s en brieven wordt de geschiedenis van de eerste immigranten zichtbaar gemaakt en overgedragen aan de komende generatie. Hoe leefden zij? Waarover schreven zij naar het thuisfront? Wat waren hun successen? Hoe ver ging de remigranten en de blijvers? Hadden ze heimwee? Wat waren hun dromen?

Daarnaast biedt het Turks Museum Nederland de jong talent een podium tijdens de tentoonstellingen en manifestaties. Er wordt onderzoek naar Turks-Nederlandse betrekkingen en immigrantenhistorie gedaan. Het museum is op 8 september 2012 geopend. Op deze manier wil het Turks Museum Nederland een belangrijke rol te spelen in de Nederlandse samenleving.

Een museum met een zaal waarin conferenties plaats vinden, films vertoont worden, bijeenkomsten gehouden worden en een documentatiecentrum met een groot archief over de Turkse migratie geschiedenis.

Geschiedenis

In 1612 streek de eerste ambassadeur van de Republiek der Verenigde Nederlanden, Cornelis Haga, neer in Istanbul, de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Dat was het begin van de langdurige relatie tussen Nederland en Turkije. Ongeveer 50 jaar daarvoor maakte ook de tulp de oversteek vanuit de Istanbulse paleistuinen naar Nederland.

Ottomanen hebben als eerste in 1648, Nederland als land erkend. Ruim tweehonderd jaar late, in 1859, kwam Yahya Karaca Pasa als eerste Turkse ambassadeur naar Nederland. In 1923 erkent Nederland Als eerste land de nieuwe Turkse Republiek. Tot op heden zijn er goede betrekkingen tussen de twee landen en bevolkingsgroepen en vooral de onderlinge economische relaties vertonen nog steeds een voortdurende groei.