Hoe was dat weer een halve eeuw geleden? Wij willen een kort blik werpen op het verleden.

Door de snelle wederopbouw en groei van de industrie ontstaat in Nederland in de jaren vijftig een tekort aan arbeidskrachten. Een oplossing wordt gevonden in het aantrekken van arbeiders uit landen waar juist weinig werk is.

Vanaf de jaren vijftig komen de eerste gastarbeiders, voornamelijk Italianen, naar Nederland, later gevolgd door Spanjaarden en Turken. Om de toestroom te reguleren sluit de Nederlandse overheid zogenoemde wervingsverdragen, het eerst in 1960 met Italië, en in 1964 met Turkije.

10842266_10205263919252911_7577892220650653489_o

Grote bedrijven als bandenfabrikant Vredestein en autobedrijf Ford nemen Turkse arbeiders in dienst. De werkgevers zijn tevreden over hun arbeiders en zien ze niet graag weer vertrekken. Daarom worden de in eerste instantie tijdelijke verblijfs- en arbeidsvergunningen mede onder hun druk en tot vreugde van de Turken omgezet in permanente vergunningen. De Turkse arbeiders laten hierop hun gezinnen overkomen en vestigen zich voor goed in Nederland.

Welk besluit brengt deze migranten naar Nederland, wat zijn hun eerste ervaringen met de Nederlandse cultuur en het werken hier? Daarover gaat dit museum als initiatief van enkele Nederlandse Turkse vrijwilligers.

Aken en Keulen zijn niet op één dag gebouwd. Nederlandse Turken zijn een onlosmakelijke vaste onderdeel geworden van de Nederlandse samenleving. Met hun ambities en ondernemingsgeest hebben zij heel veel bereikt. Met duizenden bedrijven. Zij zijn sterk in MKB en detail handel. Zoals onze burgemeester 3 maanden geleden heeft ook gezegd. Zij zijn ruggeraat van de economie in Nederland.

Duizenden studenten op HBO ’s en Universiteiten zijn de toekomst van Nederland.

Honderden politici zijn actief zowel op lokaal als landelijk niveau.

10425050_10153024843053363_1017802435661616304_nMet honderden verenigingen en stichtingen versterken zij ook de sociale cohesie in de Nederlandse samenleving. Minder goede dingen hebben wij helaas ook Veel te veel uitkeringsgerechtigden binnen de gemeenschap. Honderden jongeren in de gevangenissen.Het is echter een afspiegeling van de gehele samenleving in Nederland. Dus zij zijn overal te vinden. Op weg naar integratie doen zij naar onze mening nog steeds hartstikke goed.

Met dit museum wil het museumbestuur een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving. Hetgeen wat wij de laatste halve eeuw meegemaakt hebben is onze gezamenlijke collectieve geschiedenis. Dit is onze gezamenlijk cultureel erfgoed. Wij mochten niet toestaan dat het verloren gaan en vergeten wordt. Daarom is dit initiatief en al deze projecten. Dat is de reden waarom een Turks Museum Nederland opgericht is.

Een van de belangrijkste uitgangspunten van het museum samen het bestuur, vrijwilligers en sympathisanten en samenwerkende maatschappelijke organisaties werken aan de toekomst van Nederland op basis van een gedeelde verantwoordelijkheid en optimale participatie.

Wij zien u graag bij de bijeenkomst op 30 januari in Rotterdam.

Met vriendelijke groeten,

Mede namens

Besturen van Turks Museum Nederland en Vereniging DSB

50 jaar Turken in Rotterdam

Programma     Vrijdag 30 januari van 15.00 tot 17.00 uur

15.00 Bezoek aan Gastarbeiders standbeeld
15.30 Lezing 50 jaar Turken in Nederland, Ahmet Azdural
16.00 Speech door – Nelly Soetens, – Marion Slingerland, – Robert de Hartogh
16.30 50 jaar 50 verhalen boekpresentatie en fototentoonstelling 50 jaar 50 portretten
17.00  Sluiting officieel gedeelte en hierna informeel samen zijn

Toegans is gratis

Adres: Vereniging DSB
Afrikaanderplein 3, 3072 EA Rotterdam
Voor meer info s.v.p. : info@turksmuseumnederland.nl www.turksmuseumnederland.nl

Het programma is in samenwerking met DSB Vereniging georganiseerd.

Graag voor 9 december een reactie naar
dhr. R. Akarsu via