Afgelopen zomer is het precies 50 jaar geleden dat de eerste Turkse arbeider officieel werd gecontracteerd om in Nederland te werken. Aanleiding voor het bestuur van het Turks Museum Nederland u van harte uit nodigen voor onze bijeenkomst “50 jaar Turken in Den Haag” op vrijdagmiddag 12 december 2014.

Hoe was dat weer een halve eeuw geleden?
Door de snelle wederopbouw en groei van de industrie ontstaat in Nederland in de jaren vijftig een tekort aan arbeidskrachten. Een oplossing wordt gevonden in het aantrekken van arbeiders uit landen waar juist weinig werk is. Om de toestroom te reguleren sluit de Nederlandse overheid in 1964 een wervingsverdrag met Turkije.
De werkgevers zijn tevreden over hun arbeiders en zien ze niet graag weer vertrekken en de tijdelijke verblijfs- en arbeidsvergunningen worden omgezet in permanente vergunningen. De Turkse arbeiders laten hierop hun gezinnen overkomen en vestigen zich voor goed in Nederland.

Nederlandse Turken zijn inmiddels een onderdeel geworden van de Nederlandse samenleving, met hun ambities en ondernemingsgeest hebben zij heel veel bereikt. Zij zijn sterk in MKB en de detail handel. Duizenden studenten op HBO’s en Universiteiten, honderden politici zijn actief zowel op lokaal als landelijk niveau en met vele verenigingen en stichtingen versterken zij ook de sociale cohesie in de Nederlandse samenleving.
Minder goede dingen hebben wij helaas ook; te veel uitkeringsgerechtigden binnen de gemeenschap, te veel jongeren in de gevangenissen.

Het Turks Museum Nederland levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse samenleving. 3 jaar geleden zijn wij op het Westhovenplein begonnen met onze activiteiten, materiaal verzamelen, tentoonstellingen organiseren en het vergroten van de bekendheid van het Turks Museum Nederland. Ons doel is de maatschappelijke deelname en participatie en sociale cohesie binnen de Nederlandse samenleving vergroten en verbeteren. Welk besluit hebben deze migranten naar Nederland gebracht, wat zijn hun eerste ervaringen met de Nederlandse cultuur en het werken hier? Andersom ook de ervaringen van Nederlanders met de ‘eerste’ Turken?

Het gaat om onze geschiedenis, ons gezamenlijk cultureel erfgoed. Dit willen we delen met anderen, daarom wil het bestuur u van harte uitnodigen voor deze bijeenkomst op vrijdagmiddag 12 december, gecombineerd met een rondleiding in ons museum. Naast een gezamenlijk verleden hebben we zeker een gezamenlijke toekomst, die het Turks Museum Nederland ook samen met u wil invullen.

KLIK HIER VOOR HET PROGRAMMA (PDF)