Turks Museum Nederland op zoek naar verhalen van Hagenaars !!

Binnen de Turkse gemeenschap in Nederland groeit de behoefte aan meer kennis over en inzicht in de eigen geschiedenis. Niet alleen over de geschiedenis van het moederland, maar ook over de geschiedenis van de Turkse gemeenschap in Nederland. Over het lot van de eerste generatie migranten, over de toekomst van de jonge generatie en de generaties die daarop volgen. Wat is hun rol in de Nederlandse samenleving, hoe ontwikkelt zich de verhouding met Turkije? Welke rol speelden Nederlanders in de beginjaren bij de integratie van de eerste Turkse gastarbeiders?

Om antwoorden op deze vragen te formuleren is allereerst een doelgericht museum annex documentatie- en onderzoekscentrum nodig. Een centrum van waaruit initiatieven genomen worden om onderzoek te doen onder de pioniers van de Turkse migranten in Nederland. Om inzicht te krijgen hoe verschillende regionale achtergronden in Turkije doorwerken binnen de Turkse gemeenschap in Nederland. Om meer te weten te komen over de oorsprong van de betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Maar zoiets vraagt om nog veel meer. Het vraagt om een centrum dat aantrekkelijk is voor de Turkse gemeenschap in al zijn geledingen. Een laagdrempelige instelling die gevoed wordt door initiatieven van onderop. Een ontmoetingsplaats voor Turkse Nederlanders en Nederlanders. Waar Turkse Nederlanders zich presenteren en elkaar en anderen uitnodigen samen dingen te doen, van debatteren tot dansen. Een oord van inspanning en ontspanning.

Materiaal verzameling, doet u mee?

Voor het museum en documentatiecentrum wordt vanaf begin dit jaar materiaal verzameld. De afgelopen maanden zijn interviews gehouden bij Turkse gezinnen. Tijdens de gesprekken komen allerlei onderwerpen ter sprake. Er valt heel veel te vertellen over de laatste halve eeuw in Nederland, ook door Nederlanders die destijds met de Turkse gastarbeiders te maken hadden.

Omdat de laatste half eeuw een collectieve geschiedenis is van buitenlandse gastarbeiders en Nederlanders, hebben de Nederlanders heel veel vertellen over hun ervaring en belevenissen met de gastarbeiders. Hun leeftijdgenoten hebben gefungeerd als collega in fabrieken, pensioenhouder, kroegeigenaar, sociaal cultureel medewerker, ex-partner en buren.

Wij nodigen iedereen die een verhaal heeft te vertellen over Turkse gastarbeiders van harte uit om dit met ons te delen. Wilt u graag iets vertellen over de toenmalige situatie (jaren 60) in Nederland? Of heeft u op zolder nog foto’s of andere documenten die u verhaal ondersteunen? Neem dan a.u.b. contact met ons op. U kunt bellen of mailen naar

Monique Onink, tel; 06 5722 3747,
mail: info@turksmuseumnederland.nl