Turks Museum Hoorn gered door Den Haag
Geschreven door Margaux Tjoeng
MAANDAG 07 DECEMBER 2009
De collectie van het Turks museum in Hoorn zal voortbestaan in het Turks Museum Nederland in Den Haag. Collectiebezitter Senol Oçakli blijft wel eigenaar van de museumstukken, maar geeft het beeldmateriaal in bruikleen. In de Hoorn Gids zegt hij verheugd te zijn dat het museum een nieuwe kans krijgt. De collectie wordt in zijn geheel  overgedragen aan het Turks Museum Nederland in Den Haag, waarvan het beeldmateriaal in bruikleen. In de
plaatselijke krant zegt Oçakli dat het bestuur van het Haagse Turks museum goede ideeën heeft voor het verder uitbouwen van collectie.
Activiteiten Het museum in Den Haag, dat in 2009 haar deuren opende, biedt naast diverse collecties ook een breed scala aan activiteiten. De Haagse initiatiefgroep organiseert onder meer symposia, zoals op 9 december aanstaande over de bijdrage van de eerste generatie gastarbeiders aan de Nederlandse economie en samenleving. Het Turks museum in Hoorn moet eind deze maand haar deuren sluiten. De gemeente besloot half oktober de subsidie aan het museum te stoppen. De Turkse gemeenschap in Hoorn bleek nog maar weinig animo te hebben voor de de 400 jaar Turkse geschiedenis die het museum biedt. In Den Haag zal een deel van de collectie vanaf begin 2010 te zien zijn.
Migratiegeschiedenis De collectie van het museum is in een lange reeks van jaren opgebouwd door de initiatiefnemer Senol Oçakli. Het geeft een beeld van de geschiedenis van het Osmaanse rijk, de relatie tussen beide landen, die binnenkort 400 jaar bestaat, de hedendaagse Turkse republiek gesticht door Atatürk en de geschiedenis van de eerste generatie gastarbeiders die zich vanaf het midden van de jaren zestig in ons land vestigde.

Bron: MTNL-redactie
Foto: Museum Turkije-Nederland