Op zaterdag  28 januari houdt dr. Arnoud Vrolijk een lezing met beelden in Het Nutshuis, Riviervismarkt 5 over een bijzondere orientaalse boekenverzameling uit het bezit van de Leidse universiteitsbibliotheek. De lezing begint om 11 uur. Hij  wordt georganiseerd door het NIVON in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke en handelsbetrekkingen tussen Turkije en Nederland.De toegang is gratis.
In het voorjaar van 1638 arriveerde de Duitser Levinus Warner in Leiden om oosterse talen te studeren. Ook toen al was Leiden een internationaal centrum van oriëntalistiek. Na zijn studie vertrok hij in december 1644 op de bonnefooi naar Istanbul, de hoofdstad van het enorme Osmaanse Rijk. In 1655 bemachtigde hij daar de positie van ‘resident’, diplomatiek vertegenwoordiger van de Nederlandse Republiek bij de Osmaanse regering. In de 20 jaar dat hij in Istanbul woonde kocht hij meer dan 900 handschriften in het Arabisch, Perzisch en Turks. Bij zijn vroegtijdige dood in 1665 vermaakte hij zijn hele collectie aan de Universiteit Leiden.
De voordracht gaat in op Warners positie als westerling en diplomaat in Istanbul, op het netwerk dat hij met lokale christenen en moslims onderhield om aan kostbare handschriften te komen, en op de Turkse teksten die hij aankocht.
De voordracht is een ‘sneak preview’ van een tentoonstelling die in november zal openen in Museum Meermanno/Huis van het Boek in Den Haag.
Arnoud Vrolijk is conservator Oosterse Handschriften en Oude Drukken bij de Universiteitsbibliotheek Leiden.
De lezing is de eerste in een serie van vier die het NIVON dit voorjaar organiseert in Het Nutshuis ter herdenking van het feit dat 400 jaar geleden Turkije het eerste land was dat de Republiek der verenigde Nederlanden erkende.
Met vriendelijke groeten,
Jack Kroes