In Den Haag is zaterdag 8 september 2012 het eerste Turkse museum in Nederland geopend. Het museum is te vinden in een voormalig buurthuis in Moerwijk, een wijk waar altijd veel Turken hebben gewoond.

Het museumbestuur wil de eeuwenlange relatie tussen Turkije en Nederland onder de aandacht brengen, maar heeft ook de ervaringen en herinneringen van de eerste generatie gastarbeiders vastgelegd. Zo zijn er brieven en foto’s te zien van de eerste Turkse immigranten.

Topstukken zijn een brief van koningin Wilhelmina aan de eerste president van de Turkse republiek, Kemal Atatürk, een portret van de eerste Nederlandse ambassadeur in Constantinopel en brieven over handelsprivileges.

De museumstukken zijn onder meer afkomstig uit het Nationaal Archief, van Turkse instellingen en particulieren.

In 2007 nam een groep Haagse tweede generatie Turken het initiatief om de geschiedenis van de eerste gastarbeiders, hun ouders, bekend te maken aan een breed publiek. Vijf jaar later wordt er in Den Haag een museum geopend. Het Turks Museum Nederland zegt op verschillende manieren een bijdrage te willen leveren aan de “gemeenschappelijke cultuur en levenswijze” die in Nederland aan het ontstaan is. Vanuit het museum zal ook onderzoek gedaan worden naar de Turks- Nederlandse betrekkingen en de immigrantenhistorie.

Door het tentoonstellen van documenten, foto’s en brieven wil het museum onder meer de geschiedenis van de eerste immigranten zichtbaar maken en overdragen aan de komende generatie.

Meer FOTO’S… KLIK